Prawdopodobniej najprostsze ciasto na świecie! Będzie szybko, smacznie i efektownie 🙂
Idealnie na przyjęcie gości gdy nie macie zbyt wiele czasu czy chęci na długie pichcenie. Polecam wtedy moje ciasto budyniowe. To po prostu gęsty budyń przekładany herbatnikami pełnoziarnistymi.

Przepis na 1 blachę (10cm na 25cm):
✔ 2 opakowania ulubionego budyniu bez cukru
✔ 700ml mleka roślinnego
✔ 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
✔ ok 20 herbatników pełnoziarnistych
✔ 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)

Wykładamy na blachę 1 warstwę ciastek. Możemy je posmarować masłem orzechowym. Przygotowujemy budyń na mleku roślinnym i go słodzimy. Czekamy aż się lekko ostudzi. Wtedy wylewamy połowę budyniu na ciastka. Na tę warstwę budyniu nakładamy kolejna warstwę ciastek posmarowanych masłem orzechowym i na nią wylewamy resztę budyniu. Pozostawiamy do schłodzenia. Przechowujemy w lodówce.
Ja całość przyozdobiłam ekspandowaną kaszą jaglaną i startą gorzką czekoladą.

dav