Domowa chałwa. Jestem pewna, że jak ją wypróbujesz to nie będziesz chciał wracać do tej sklepowej. Szczególnie jeśli zwracasz uwagę na skład żywności. Smak tej domowej wersji jest właściwie identyczny z tą kupioną.

Dodatkowym plusem domowej chałwy jest to, że możesz regulować jej poziom słodkości. Jeśli ta kupiona jest Ci za słodka to po prostu dasz mniej ‘słodzidła’.

Ten smakołyk będzie też doskonały na Twoje kości. Ma bardzo duże pokłady wapnia dzięki sezamowi.

Dość słów na wstęp. Śpieszę z przepisem, bo to Cię zapewne najbardziej interesuje 🙂

Przepis

Składniki:
  • 4 łyżki gęstego tahini lub bardzo drobno zmielony sezamu (ja użyłam 2 łyżki ekologicznego niełuszczonego sezamu i 2 łyżki tahini)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1-2 łyżek miodu lub innego słodzidła (mi wystarcza 1 łyżka, ale jeśli lubicie bardziej słodko to dajcie nieco więcej)
  • szczypta dobrej soli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Olej i miód roztopić na małym ogniu. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Przełożyć do foremek silikonowych lub pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Włożyć na 20-30min do zamrażarki. Gotowe.
Przechowywać w lodówce (o ile nie zjemy wszystkiego na raz).



Jeżeli spodobał Ci się przepis podziel się nim z innym i udostępnij go 🙂 Niech inni też korzystają z domowych zdrowych łakoci 😉

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.