Dla tych co lubią jeść ładnie! 😀 Ten deser nie tylko wygląda, ale i smakuje pierwsza klasa. I wiecie co? Jest nawet całkiem fit i na pewno zdrowszy od większości deserów z kawiarni.

Przepis:

♦ chia ok. 4-5 łyżek suchych ziaren
♦ ½ szklanki wody
♦ 1 łyżeczka słodziła (miód, ksylitom itp.)
♦ 1,5 dojrzałego banana
♦ 1/3 puszki mleka kokosowego (tylko stała część)
♦ 1/4 dojrzałego awokado
♦ 2 łyżeczki kakao lub karobu

Warstwa chia: Chia zalewamy wodą i dodajemy słodzidło. Odstawiamy na 1h. Po tym czasie do 2 wysokich szklanek nakładamy pierwszą warstwę – 2 łyżki namoczonych ziaren chia. Na każdą kolejną kolorową warstwę nakładamy znowu chia.
Warstwa kolorowa 1*: Do blendera wrzucamy banan i mleko kokosowe i razem blendujemy. 1/3 powstałej masy używamy i rozlewamy do szklanek na wcześniej wyłożoną warstwę chia. Pozostałe 2/3 masy zostawiamy w blenderze - będziemy do niej dorzucać składniki, aby stworzyć kolejne kolorowe warstwy. Nakładamy do szklanki kolejną warstwę namoczonego chia.
Warstwa kolorowa 2*: Do blendera dorzucamy teraz awokado. Blendujemy. Używamy 1/2 (nakładamy na warstwę chia), a 1/2 zostawiamy w blenderze.
Warstwa kolorowa 3*: dorzucamy do blendera kakao i mieszamy/blendujemy. Używamy już całość (rozkładamy na kolejną warstwę chia).
Samą górę deseru ozdabiamy ekspandowanym ziarnem np. jaglanką oraz łezkami czekoladowymi bio i cynamonem.

*Jeżeli któraś z warstw wyjdzie Wam za płynna możecie dodać płatki jaglane, mąkę kokosową bądź owsianą (owsiana jeśli komuś nie przeszkadza gluten).