Jest taki niemiecki świąteczny przepis, który jak tylko ktoś go wypróbuje to co rok do niego wraca. Chodzi o Vannilekipferl. Kruche ciasteczka o cudownym migdałowo-waniliowym smaku.

W wersji oryginalnej to głównie mąka (biała), cukier (biały), migdały i wanilia. U nas na święta tych ciasteczek nie może zabraknąć. Jednak zmodyfikowałam ich przepis tak, aby był bardziej zrównoważony i zdrowy, czy jak kto woli – fit. Więcej migdałów, mniej mąki i do tego lepszej jakości. Zamiast cukru jest ksylitol. Zamiast masła - olej kokosowy. Wyszły równie kruche i smaczne, ale bardziej orzechowe i pełnowartościowe.

Przepis na 1-1,5 blachy ciasteczek.

Składniki:

  • 250g zmielonych migdałów
  • 150g mąki graham (np. orkiszowej)
  • 170g oleju kokosowego
  • 75g ksylitolu
  • Wanilia lub aromat waniliowy (dawka od serca 🙂 w przypadku aromatu waniliowego nawet 2ml)

Wykonanie:

Olej kokosowy roztopić. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wszystko wymieszać i wygnieść. Uformować 2 kule i wstawić na 30min do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i odrywać kawałki ciasta od kuli i formować w ręku pałeczki lub półksiężyce (długość ok 5-6cm, średnica ok 1,5cm).

Piec w piekarniku 12 min w 170 stopniach (do bardzo lekkiego zarumienienia się ciasta).

Gdy wystygną można posypać przez sitko cukrem pudrem z ksylitolu (ksylitol rozdrabniamy w malakserze na puder)

Gotowe do konsumpcji 🙂


Spodobał Ci się przepis? Sprawisz mi ogromną radość jeśli go udostępnisz i/lub polubisz nas na Facebooku 🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

 Zobacz też: Przepis na PIERNIK wegański z dynią i marchewką