Nie masz ochoty stać długo przy garach, a coś na ciepło by się zjadło? Z pomocą przyjdzie kotlet z kalafiora. Nie trzeba go nawet gotować. Szybko mieszamy składniki na ciasto, moczymy w nim plastry surowego kalafiora i na patelnię. Kilka minut i gotowe 🙂

Przepis:
♦ 1 kalafior
♦ 1/2 szklanki mąki graham
♦ 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
♦ 1/2 szklanki wiórków kokosowych
♦ 1/2 puszki mleka kokosowego
♦ sól, pieprz, curry

Surowy, umyty kalafior kroimy na plastry (grubości ok 1,5-2cm). Pozostałe składniki przekładamy do miski i ze sobą mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy kilka łyżek zimnej wody – tak, aby konsystencja była jak w przypadku ciasta naleśnikowego. Ciastem oblewamy plastry kalafiora. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nim „kotlety” z obu stron aż się zarumienią.

Do kotletów pasują różne sosy. Super smakują np. z sosem czosnkowym.