Czas na wyznania. Moje szczere wyznanie! Może po moim blogu i profilach w mediach społecznościowych tego nie widać, ale ja naprawdę… nie przepadam za gotowaniem i pichceniem! Serio! 🙂
Lubię jeść. Lubię jeść zdrowo. I lubię jeść smacznie. I lubię jeść domowe rzeczy. Dlatego siłą rzeczy czasem gotuję. Ale wtedy musi być prosto i szybko. Każdy przepis staram sobie maksymalnie ułatwić i usprawnić. Ma być bez zbędnych czynności i straty czasu. 😉

I wiecie co? W życiu nie lepiłam pierogów. I nie wiem czy kiedyś nastąpi ten pierwszy raz. 😛
Ale leniwe pierogi – to coś innego. Zostały stworzone dla takich jak ja – ludzi praktycznych (brzmi lepiej niż „leniwych”). 😀
Po co bawić się w farsz i lepienie jak można wszystko zmieszać i oszczędzić mnóóóstwo czasu?

Jednak zwykłe leniwe pierogi niekoniecznie wpadają do kategorii zdrowe czy fit. Do tego nie jestem fanką nabiału i lubię go eliminować z każdego przepisu.

Zatem pokombinowałam i wykombinowałam! CUDA! Istne CUDA! Cudowne dyniowo – batatowe leniwe pierogi czy jak kto woli dyniowo - batatowe  kopytka.

Dla fanów dyni i batatów (takich jak ja) to będzie rozkosz dla podniebienia. Jeśli nie lubicie ani dyni ani batatów to odradzam przepisu – bo oba główne składniki są dość wyraźnie wyczuwalne.

Jest to też świetny przepis dla całej rodziny. Stworzony dla rozszerzania diety maluchów, którym wprowadza się już różne stałe pokarmy. Wtedy oczywiście podajemy same dyniowo-batatowe pierogi bez polewy cukrowej. Dla maluszków możemy te pierogi polać po prostu jakimś dobrym olejem i posypać cynamonem.

PRZEPIS na leniwe pierogi z dyni i batatów

Przepis jest na ok 4-5 takich porcji jak na zdjęciu.

Składniki:

♦ 350g dyni (u mnie piżmowa)
♦ 850g batatów (ok. 4 średnie sztuki)
♦ 12 łyżek kaszki manny
♦ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
♦ 1 łyżeczka cynamonu.
♦ mąka kukurydziana do obtoczenia (opcjonalnie gdy ciasto będzie się mocno kleić, a prawdopodobnie będzie).

Wykonanie:

Obrać dynie i bataty i pokroić. Ugotować ma parze lub upiec w piekarniku do miękkości (pieczenie w piekarniku doda dodatkowych walorów smakowych). Blendujemy dynię i bataty. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Odstawiamy na 30min.
W mokrych dłoniach, z ciasta  rolujemy wałeczki. Jeśli mocno klei się do rąk obtaczamy je mąką kukurydzianą. Wałeczki kroimy na kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy 3min. Ready.

Smakują najlepiej obtoczone w jakimś tłuszczu ze słodzidłem (np. ksylitol). Można też podsmażyć chwilę na patelni, a na koniec posypać cynamonem.