A może by tak domowe kulki marcepanowe?
Robi się je niesamowicie szybko i w skład wchodzą tylko 3 składniki. A najlepsze jest to, że smakuje jak prawdziwy marcepan! 😀

Dlaczego domowy marcepan jest lepszy od tych kupionych? Bo ma ponad 90% zawartości migdałów. A jak to się przedstawia w kupionych marcepanach? Czasem mają zaledwie 5% migdałów! Tak, pięć procent! Jedynie niektóre, o lepszej jakości, marcepany zawierają około 50% orzechów. Reszta tego smakołyku to biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy i inne niezbyt zdrowe wypełniacze.

Przepis na około 18 kuleczek.

Składniki:
♦ 1,5 kubka migdałów
♦ 3 łyżki syropy klonowego lub syropu z agawy
♦ 10-15 kropli aromatu migdałowego

Opcjonalnie:
♦ kakao i cynamon do obtoczenia

Migdały mielimy w malakserze na drobny pył. Zmielone orzechy mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy w rękach małe kulki. Jeżeli chcemy je obtoczyć to mieszamy kakao i cynamon (w stosunku 5:1) i obtaczamy kuleczki w tej posypce. Gotowe 😀
Marcepanowe kulki przechowujemy w lodówce.