W tym roku na stół wigilijny trafią u nas wartościowe słodkości.
Niech to co jemy jest smaczne, ale niesie ze sobą też jakieś wartości odżywcze. Wartości inne niż same kalorie. Stąd pomysł na pierniczki z pełnej mąki i bez cukru. Takie, po które też nasza mała Buba może sięgnąć i nie musimy mieć wyrzutów sumienia, że zje dwa albo trzy takie wegańskie pierniczki.

 

Przepis na 3 blachy ciastek.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 5 sporych łyżek oleju kokosowego bezzapachowego
  • 2 szklanki suszonych daktyli (ok. 400g)
  • 7 łyżeczek przypraw do piernika (bez cukru)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem (tak, aby woda zakryła owoce). Odstawić na 15-30min.
Następnie odlać 1/3 wody. Resztę (woda z daktylami) zblendować na gładką masę.

Olej kokosowy roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu.

Do dużej miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i przyprawy do piernika. Dodajemy olej kokosowy oraz masę daktylową. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeżeli jest zbyt płynne i bardzo kleiste (ale trochę kleiste będzie i musi być) możemy dosypać pół szklanki mąki owsianej.
Z całej masy formujemy 2-3 kule i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na 1h do lodówki.

Po tym czasie wyciągamy kule z lodówki. Rozwałkujemy (grubość ciasta ca 0,5-0,7cm) i wyciskamy dowolne formy. Układamy na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Ciasteczka pieczemy ok. 8-9min w 170-175 stopniach.

*****

ODMIANA: Możemy tworzyć różne odmiany tych ciasteczek. Można np. dodać 2-3 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub nieco aromatu rumowego do ciasta.

Możemy też gotowe pierniczki ozdobić czerwonym lukrem z ksylitolu i buraka (3 łyżki sproszkowanego w malakserze ksylitolu wymieszane z 1/2-1 łyżeczki soku z buraka).


Spodobał Ci się przepis? Sprawisz mi ogromną radość jeśli go udostępnisz i/lub polubisz nas na Facebooku 🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Zobacz też: Przepis na PIERNIK wegański z dynią i marchewką