Listopad jest idealnym momentem na kombinowanie ze świątecznymi wypiekami. W ten sposób można z jednej strony znaleźć swój idealny przepis na wigilijną wieczerzę, a z drugiej... można się już dzisiaj cieszyć świątecznym klimatem 🙂
Przecież święta jak co roku miną tak szybko. Za szybko. Niech trwają (przynajmniej w kuchni) od dziś 🙂

Osobiście nie lubię jak do ciasta trafia głównie mąka. Stąd gdzie się da - wszystko wzbogacam o 'świeżynki'. I tak powstał piernik wegański z dynią i marchewką. 😀

Przepis (na formę ca 28x11cm):

♦ 2 szklanki mąki owsianej
♦ 1/2 startej marchewki (ok 1/4 szklanki)
♦ starta dynia hokkaido - ok 1/2 szklanki*
♦ orzechy laskowe - 1/2 szklanki zmielonych na pył
♦ kokos - 1/2 szklanki zmielonego na pył
♦ 3 łyżki oleju kokosowego
♦ 2/3 szklanki słodzidła (np.ksylitolu lub cukru trzcinowego)
♦ sok z 2 pomarańczy
♦ 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
♦ 5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez cukru)
♦ 2 łyżeczki cynamonu
♦ 1/2 szklanki mleka roślinnego
♦ 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
*dynię można zastąpić dodatkową ilością marchewki

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą (na samym końcu dodajemy sodę oczyszczoną). Mieszamy dokładnie. Konsystencję można, w razie potrzeby, regulować mlekiem roślinnym i mąką. Wylewamy masę do formy.
Pieczemy 45min w 170 stopniach.

Po wystygnięciu można udekorować polewą czekoladową. U mnie powstała z roztopionej gorzkiej czekolady (pół tabliczki z dodatkiem 3 łyżek wody). Na górę dałam pokrojoną kandyzowaną bergamotkę.

Mmmm, czuć świętami! 😀

 


Jeżeli tak jak my, lubisz zdrowe inspiracje - polub nas na Facebooku 🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.