IMG_2281_wynik

Szybkie, proste, smaczne. Bez cukru i substytutów cukru. Całą słodycz nadają dojrzałe banany.

Wychodzi ni to chleb ni to ciasto 😀 choć bardziej ciasto, ale nie takie szalenie słodkie jak to często przy standardowych wypiekach bywa.

Ma nieco wilgotną konsystencję, co mi osobiście bardzo odpowiada.

Uwaga! Nie przestraszcie się słonecznikiem, który w tym chlebo-cieście przyjmie kolor zielonkawy. To normalne w przepisach, w których występuje słonecznik i soda oczyszczona. 🙂

PRZEPIS na chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie ekologiczna typ 750)
  • Sok z ½ cytryny
  • ¾ szklanki słonecznika (można wcześniej podprażyć)
  • 4 łyżki zmielonego ziarna lnu
  • Ok. 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 3 spore łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 175 stopni.
  2. Zmielony len zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i na kilka minut zostawiamy.
  3. Słonecznik możemy podprażyć na patelni (ale nie musimy).
  4. Banany rozgniatamy widelcem.
  5. Olej kokosowy roztapiamy na małym ogniu.
  6. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy ok. 50min w 175 stopniach.
    Gotowe 🙂

Kocham taką prostotę w kuchni 😀



Jeśli chcesz widzieć nowe zdrowe inspiracje polub nas na Facebooku 🙂