Podbiło serca wszystkich gości. Nikt nie wierzył, że tu w głównej roli występuje awokado. Nie czuć go wcale.
Super w nim jest to, że ma fajne składniki, ale to żadna nowość na naturi.pl. 😉 Ale plusem jest też to, że nie trzeba go piec, a cała praca polega właściwie na porządnym zmiksowaniu składników.
Zatem niech światło dzienne ujrzy wyczekiwany przepis  😀

Na ciacho o średnicy ok. 20cm

Spód:

♦ 1 szklanka nerkowców (moczonych przez min 1h)
♦ 1 szklanka daktyli (moczonych przez min 1h)
♦ 1 szklanka płatków owsianych
♦ 1 spora łyżka oleju kokosowego
♦  szczypta soli

Nerkowce i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Ułatwi to ich blendowanie. Po tym czasie wodę z nerkowców wylewamy. Do wysokiego naczynia przekładamy daktyle wraz z wodą, którą je zalaliśmy. Dodajemy nerkowce i pozostałe składniki. Wszystko mieszamy i dokładnie blendujemy. Na dno blachy wysypujemy cienką warstwę płatków owsianych. Na nie nakładamy zblendowaną masę. Odstawiamy do lodówki.

Masa:

♦ 2,5 dojrzałego awokado (średniej wielkości)
♦ 1 szklanka ugotowanego orkiszu lub kaszy jaglanej
♦ 1/3 - 1/2 szklanki gorzkiego kakao
♦ 3-4 łyżki płynnego słodzidła (np. syropu z agawy)
♦ 2 łyżki oleju kokosowego
♦ sok z 1 cytryny
♦ 2 łyżeczki skórki z pomarańczy lub cytryny
♦ ½ opakowania cukru waniliowego (u mnie bio cukier trzcinowy z wanilią)
♦ aromat waniliowy

Wydrążamy miąższ z awokado. Przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pozostałych składników. Wszystkie ze sobą mieszamy i blend ujemy na gładką masę. Wykładamy na wcześniej sporządzony spód. Jeżeli użyłeś do ciasta świeżo ugotowanego zboża to ciasto najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Jeżeli użyłeś zboże "z wczoraj", które jest bardziej zbite i suche wystarczy ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.

Ciacho przyozdobiłam ekspandowanym proso i startą gorzką czekoladą.

P.S. Na samą myśl o nim ślinka mi cieknie… Na szczęście w mojej lodówce już kolejne się chłodzi! 😀

 


Jeśli podoba Ci się to co widzisz - polub nas na Facebooku 🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

  • Anna Nadachewicz

    Koniecznie muszę wypróbować. Na jak dużą tortownicę jest ten przepis?

    • Cześć Ania. Dzięki, że zwróciłaś mi na to uwagę, że nie podałam wymiarów tortownicy. Jest to średnica 20cm. Dodaję info też do wpisu. A do wypróbowania gorąco zachęcam :]

    • Naturi Naturalnie

      Cześć Ania. Dzięki, że zwróciłaś mi na to uwagę, że nie podałam wymiarów tortownicy. Jest to średnica 20cm. Dodaję info też do wpisu. A do wypróbowania gorąco zachęcam :]