ryba-10_wynik

Kiedyś myślałam, że nie da się upiec czegoś porządnego, dobrego bez jajek, nabiału, masła i proszku do pieczenia. A tu dowód, że się da 🙂 I to wcale nie jest takie trudne. A efekt jest co najmniej zadawalający! Nie da się wyczuć, że jest bez tego wszystkiego co zwykło się dodawać do wypieków. Po prostu nie czuć, że wegańskie 😀

Przepis na ok. 12 szt.:

  • 1 kubek jogurtu sojowego (ca 200g)
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 550)
  • 3/4 szklanki maku (najlepiej mielony)
  • sok z 3 limonek lub cytryn
  • 2 łyżeczki skórki z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 paczuszka cukru waniliowego (u mnie ekologiczny na cukrze trzcinowym)
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 do 3/4 kubka mleka roślinnego (u mnie sojowe z ryżowym)
  • 3 łyżki stopionego oleju kokosowego + trochę oleju do smarowania foremek.

Wykonanie:

Podgrzewamy piekarnik, bo ciasto zaraz będzie gotowe. 🙂
Mąkę przesypujemy przez sitko do dużej miski. Dodajemy wszystkie inne składniki (najlepiej aby sodę oczyszczoną dodać jako ostatni składnik). Wszystko mieszamy. Foremki na muffinki smarujemy cienką warstwę oleju kokosowego. Do foremek wlewamy masę i pieczemy 22 minuty w 170 stopniach. Gotowe.

Można ozdobić dowolnie. U mnie na górę trafił lukier zrobiony z cukru puder z ksylitolu i soku z limonki. A oblane muffinki posypałam makiem i skórką z pomarańczy.

 


Jeśli podoba Ci się to co widzisz - będzie nam bardzo miło jeśli udostępnisz post lub polubisz nas na Facebooku 🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

  • Cudowny, taki świąteczny przepis! 🙂 tym bardziej, że uwielbiam mak…
    Przy okazji, będzie mi bardzo miło, jak zajrzysz na mojego bloga – www. rawioli.pl 🙂

    • Naturi Naturalnie

      W sumie masz rację, że nadaje się na czas świąteczny 🙂 Wcale tak o nim nie myślałam 🙂