Wegetariańska zapiekanka z wędzonką bez wędzonki 😉 Takie rzeczy tylko u nas
Od kiedy ją odkryliśmy robimy ją regularnie i ciągle na nowo się nią zachwycamy! Palce lizać. I talerze też!!! 😀

Przepis (na formę ok. 35cm x 25cm – to na ok. 16 porcji):

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 3 duże cebule
  • 2 kostki tofu wędzonego (ok. 500g)
  • 3 jajka
  • olej kokosowy lub masło
  • papryka wędzona
  • sól
  • majeranek
  • ser do posypania (ok 100g).

Wszystkie cebule, obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle. Dorzucamy odsączoną kapustę. Trzymamy tak długo na małym ogniu aż się ugotuje (nawet do 2h), co jakiś czas mieszając. Do kapusty dodajemy paprykę wędzoną i sól.

Ziemniaki myjemy, jeśli są ładne to nie obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 0,5cm i podgotujemy krótko (do 10min).

Marchewkę, myjemy, kroimy w poprzek w podłużne plastry.

Najlepiej użyć szklanej formy z przykryciem. Formę smarujemy tłuszczem. Na zmianę dajemy warstwy ziemniaków, kapusty, marchewki i cienkich plastrów tofu.

Jajka, papryka wędzona, sól, majeranek, 5 łyżek wody mieszamy ze sobą trzepaczką. Zalewamy tą masą zapiekankę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45min w 180 stopniach. Wyciągamy i posypujemy startym serem. Dajemy bez przykrycia na 15min do piekarnika. Gotowe.

Smacznego.

 


Jeśli podoba Ci się to co widzisz - będzie nam bardzo miło jeśli polubisz nas na Facebooku 🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.