Wegetariańska zapiekanka z wędzonką bez wędzonki 😉 Takie rzeczy tylko u nas
Od kiedy ją odkryliśmy robimy ją regularnie i ciągle na nowo się nią zachwycamy! Palce lizać. I talerze też!!! 😀
Przepis (na formę ok. 35cm x 25cm – to na ok. 16 porcji):
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 3 duże cebule
- 2 kostki tofu wędzonego (ok. 500g)
- 3 jajka
- olej kokosowy lub masło
- papryka wędzona
- sól
- majeranek
- ser do posypania (ok 100g).
Wszystkie cebule, obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle. Dorzucamy odsączoną kapustę. Trzymamy tak długo na małym ogniu aż się ugotuje (nawet do 2h), co jakiś czas mieszając. Do kapusty dodajemy paprykę wędzoną i sól.
Ziemniaki myjemy, jeśli są ładne to nie obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 0,5cm i podgotujemy krótko (do 10min).
Marchewkę, myjemy, kroimy w poprzek w podłużne plastry.
Najlepiej użyć szklanej formy z przykryciem. Formę smarujemy tłuszczem. Na zmianę dajemy warstwy ziemniaków, kapusty, marchewki i cienkich plastrów tofu.
Jajka, papryka wędzona, sól, majeranek, 5 łyżek wody mieszamy ze sobą trzepaczką. Zalewamy tą masą zapiekankę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45min w 180 stopniach. Wyciągamy i posypujemy startym serem. Dajemy bez przykrycia na 15min do piekarnika. Gotowe.
Smacznego.
Jeśli podoba Ci się to co widzisz - będzie nam bardzo miło jeśli polubisz nas na Facebooku 🙂
Unable to display Facebook posts.
Show error
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.