To miło rozgrzewająca i wzmacniająca zupa. Czyli po prostu miła zupa. 😀
Na jesienne wzmocnienie - idealna. Już sam kolor pozytywnie zadziała na nasze samopoczucie.

No to lecimy z przepisem:

  • mała dynia (najlepiej Hokkaido) - ok 700g
  • 1 średni pasternak
  • patison - ok 600g (można zastąpić dodatkową ilością dyni)
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g masła (najlepiej masło ghee) lub dla wegan olej kokosowy
  • przyprawy: sól, majeranek, pieprz ziołowy, imbir

Masło lub olej kokosowy roztapiamy na patelni i dodajemy rozgniecione 3 ząbki czosnku. Warzywa myjemy, obieramy (dyni Hokkaido jeśli jest ładna nie trzeba obierać), kroimy. Wszystko dusimy w garnku do miękkości. Dodajemy podsmażony czosnek. Wszystko zalewamy wrzątkiem - tyle, aby woda sięgała do połowy warzyw w garnku. Dodajemy przyprawy. Miksujemy. Jeżeli jest za gęste to dodajemy wrzątku. Gotowe.

Ja przed podaniem posypałam zupę świeżo zmielonym siemieniem lnianym.

Odmiana: Można przed miksowaniem dodać kubek ugotowanej kaszy jaglanej. Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca, no i będzie więcej do wszamania 😉


Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrowymi inspiracjami - Polub nas na Facebooku  🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.