Na drogę, do żłobka czy jako szybki posiłek gdy nie mamy nic w lodówce. Jedzenie w słoiczkach jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Czy możemy je jednak z czystym sumieniem naszym dzieciom podawać? A może by je tak samemu w domu przygotować?

Komercyjne słoiczki

Jakość kupnych słoiczków jest na szczęście coraz lepsza. Korporacje idą z trendem zdrowego stylu życia i żywienia i zdają sobie sprawę, że wiele mam (i ojców) zwraca uwagę na skład produktów, które podają swoim dzieciom. Powoli usuwa się z nich większość zbędnych substancji, a dodatki są wymieniane na naturalne odpowiedniki (np. barwniki). Jednak pamiętajmy, że słoiki są produktem przetworzonym i nigdy nie będą tak zdrowe jak świeżo przygotowane posiłki ze składników wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne). Jeżeli chcemy mieć pełną kontrolę nad tym co trafia do żołądka naszych dzieci powinniśmy jedzenie sami przygotowywać. Dotyczy to również słoiczków. Przygotowując je w domu zaoszczędzimy przy okazji pieniądze.

Domowe słoiczki dla dzieci

Jest jednak kilka ważnych aspektów, na które należy zwrócić uwagę biorąc się za domowe przetwory dla dzieci. W internecie znajdziemy różne przepisy i pomysły na przygotowanie słoiczków dla dzieci. Jednak nie wszystkie z nich są bezpieczne. Największym ryzykiem jest potencjalna obecność Clostridium botulinum (bakteria produkująca jad kiełbasiany).  I wiele popularnych domowych metod nie zabezpiecza nas w pełni przed tą niebezpieczną bakterią.

pH produktów jest decydujące

Wolne od niej będą za to potrawy o odpowiedniej kwasowości (pH < 4,6). Takie produkty wystarczy w domowy sposób pasteryzować. Posiłki o bardziej zasadowym odczynie trzeba albo dodatkowo zakwaszać albo sterylizować. Zatem produkcja ich jest bardziej skomplikowana i jest większe ryzyko popełnienia błędu. Przykładowe pH produktów:

  • jabłko– 3,5
  • brzoskwinia – 3,4
  • cytryna – 2,3
  • gruszka – 3,5
  • pomidor – 4,5
  • marchew – 5,2
  • dynia – 5,1
  • burak – 5,4
  • ziemniak – 5,5
  • ryby – 6,7
  • kurczak – 6,6
  • mleko – 6,8
  • ser (cheddar) – 5,9

Podane wyżej wartości pH są orientacyjne i mogą się nieco różnić w zależności od stopnia dojrzałości czy gatunku.

Patrząc na załączoną listę staje się wyraźne, że bez większych przeszkód można zaprawiać większość owoców, gdyż mają one odpowiednio niskie pH (są kwaśne). I tak właśnie polecam robić. Słoiczki z owoców lub owocowe z małą domieszką warzyw są odpowiednim rozwiązaniem. Uważać należy jedynie na banany i niektóre tropikalne owoce jak papaja. Mają one kwasowość oscylującą wokół bezpiecznej wartości 4,6.
Łatwe i bezpieczne do przyrządzenia są też pomidory, które wystarczy lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Przyrządzanie słoiczków

Do przyrządzenia słoiczków, w prostej do wykonania kąpieli wodnej, potrzebne nam będą puste słoiki z nakrętkami, garnki, blender i kawałek materiału (np. kuchenna szmatka). Do tego oczywiście produkty, z których chcemy zrobić posiłki dla dziecka.
Uwaga: jako słoiki na przetwory nie nadają się te po kupionych słoiczkach dla dzieci, gdyż ich zakrętki się nie domkną szczelnie i nie zassają podczas pasteryzacji.

Procedura postępowania:
- Puste słoiki i ich nakrętki przed użyciem należy dokładnie wymyć i wyparzyć wrzątkiem.
- Przygotowujemy jedzenie wg przepisu.
- Napełniamy słoiczki przygotowanym jedzeniem zostawiając minimum 1cm miejsca na powierzchni.
- Słoiki pasteryzujemy wg poniżej opisanej procedury pasteryzacji w kąpieli wodnej.

Procedura pasteryzacji w kąpieli wodnej

- Na dnie garnka układamy czystą ścierkę kuchenną.

- Ustawiamy słoiki, tak, by mogła między nimi swobodnie przepływać woda.

- Zalewamy słoiki gorącą wodą (tak, by woda sięgała poziomu około 3 cm poniżej zakrętki).

- Pasteryzujemy około 50 minut (wieczka słoiczków powinny się uwypuklić i strzelić).

- Wyjmujemy słoiki z wrzątku. Dokręcamy i odstawiamy, odwracając do góry dnem.

Przykładowe przepisy

Przepis I - Brzoskwinie, jabłko, burak

- 500g jabłek

- 300g brzoskwiń

- 100g buraka

- 2 łyżki soku z cytryny

Jabłka, brzoskwinie i buraki myjemy, obieramy. Z jabłek i brzoskwiń usuwamy pestki. Buraki gotujemy na parze aż zmiękną. Do osobnego garnka wkładamy pokrojone na kawałki owoce (jabłka i brzoskwinie) i zalewamy wodą do pełnego przykrycia owoców. Podgotowujemy całość do chwili zmięknięcia owoców. Dodajemy do nich ugotowane kawałki buraka oraz sok z cytryny. Całość blendujemy i wlewamy do wyparzonych i słoików. Mocno zamykamy słoiki nakrętkami. Pasteryzujemy 1 godzinę wg powyżej opisanej procedury pasteryzacji w kąpieli wodnej.

Przepis II – Pomidory w sosie własnym

Składniki:

- 500g pomidorów

- 1 cytryna

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny (bez pestek). Mieszamy i przelewamy całość do czystych słoików zostawiając minimum 1 cm przestrzeni nad masą. Mocno zamykamy słoiki nakrętkami. Pasteryzujemy 1 godzinę wg powyżej opisanej procedury pasteryzacji w kąpieli wodnej.
Nadaje się też świetnie jako sos do makaronu lub ryżu.

Ważne: Zawsze przed podaniem dziecku jakiegokolwiek jedzenia (domowego czy kupionego) – sprawdź czy jest dobre. Najlepiej najpierw powąchaj, a potem skosztuj.

Podanie nadpsutego jedzenia różnie może się kończyć. Nam przytrafiło się to podczas podróży w Australii...  Pisałam o tym tutaj: „Jak nasz bobas wylądował nagle w szpitalu – Australia z dzieckiem”

 


Jeżeli spodobał Ci się post podziel się nim i udostępnij na FB. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrowymi inspiracjami polub nas na Facebooku 🙂

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.