Jedzenie spełnia dużo więcej funkcji niż tylko zaspakajanie głodu. Codziennie do organizmu trafia kilka kilogramów żywności (wraz z napojami), który przechodzi przez cały układ pokarmowy, a z niego substancje trafiają do całego organizmu. Nic więc dziwnego, że to co jemy ma DUŻE znaczenie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Jedzeniem można zaradzić na wiele dolegliwości. Kiedyś o tym wiedziano i powszechnie leczono żywnością i ziołami. Specjalistami w tej dziedzinie byli chociażby Chińczycy – gdzie rozwinęła się do dziś dzień praktykowana medycyna chińska. W niej naturalne produkty odgrywają kluczową rolę w leczeniu człowieka.

Opisano działanie składników żywnościowych na różne stany chorobowe. I tak też powstały zalecenia dla stanów ogólnego wyczerpania.

Podane niżej składniki i zupy mogą być stosowane zarówno przy osłabieniach na tle fizycznym jak i psychicznym.

Produkty wzmacniające

Produkty wzmacniające to produkty, które dodają siły i są bardzo bogate w składniki odżywcze. W tradycyjnej medycynie chińskiej zaobserwowano ich korzystny wpływ przy osłabieniu ciała.
Do tych produktów zaliczamy:

  • mikroalgi - np. chlorella, spirulina i sinice,
  • produkty zwierzęce - w tym ryby, wątroba, kości i szpik,
  • trawy zbożowe - trawa pszeniczna i trawa jęczmienna,
  • pokrzywa,
  • mleczko pszczele i pyłek kwiatowy,
  • masło ghee,
  • migdały.

Zupy wzmacniające

Zauważcie, że niemal w każdej kulturze istnieje jakaś prozdrowotna zupa. Taka, która jest zalecana np. przy przeziębieniu. Wszystkie one bazują na długo gotowanym wywarze z warzyw i często są z dodatkiem mięsa.

Podaję tu kilka propozycji na zdrowe zupy o działaniu wzmacniającym. Jeżeli dotyka Was niewielki stan osłabienia możecie sięgnąć do jednej z 3 propozycji. Pierwsza to zupa miso, na którą przepis znajdziecie TUTAJ.

Druga to krem z dyni z imbirem – przepis jest TUTAJ.

Trzecia to wegetariańska zupa mocy a'la rosół. Przepis podaję poniżej.

Zupa mocy – wegetariańska

Składniki:

  • 1 kg warzyw (np. Marchew, pietruszka, patison, seler, cebula)
  • 5 litrów wody
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub masła ghee
  • 3 duże plastry imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka stołowa nasion gorczycy
  • pieprz
  • sól
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżka stołowa tymianku
  • kozieradka
  • 5 jagód jałowca
  • pietruszka

Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Wodę zagotowujemy w garnku.

W osobnym, dużym garnku podgrzewamy oliwę lub masło ghee i dodajemy pokrojone warzywa. Parę minut podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy plastry imbiru, zmielone ziarna gorczycy, pieprz, liście laurowe, szczyptę soli, plaster cytryny, tymianek, kozieradkę i jagody jałowca. Dodajemy teraz zagotowaną wodę. Zupę gotujemy 3 do 5 godzin (tak, aż tyle) na małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy wszystko i spożywamy tylko wywar.

Zupę tą można podawać ze świeżo posiekanymi liśćmi pietruszki.

W medycynie chińskiej zupa ta często stosowana była m.in. do regeneracji kobiet po porodzie, w czasie połogu.

Zupy silnie wzmacniające – przy skrajnym osłabieniu organizmu

Przy skrajnym wyczerpaniu, na przykład na skutek wyniszczającej choroby, zalecane są zupy na bazie kości zwierzęcych. Ale ważne, aby kości te były dobrego pochodzenia. Czyli od zwierząt z hodowli ekologicznych. Poniżej podaję 2 przykładowe przepisy.

Ważne: Zdecydowanie nie jestem zwolenniczką jedzenia zwierząt i uważam, że poniższe przepisy powinno się potraktować jako lekarstwo na poratowanie zdrowia/życia.

Przepis 1 –  Rosół z wołowiny

Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 6 dag dobrego (ekologicznego) mięsa wołowego z kością
  • 6 marchewek
  • Tymianek

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku  i zalać zimną wodą. Gotować aż do zupełnego rozgotowania warzyw (nawet do 5 godzin). Odcedzić. Spożywamy sam bulion.

Przepis 2 –  Bulion z kości

Składniki:

  • woda
  • Kości drobiowe z hodowli ekologicznej
  • Opcjonalnie: warzywa korzeniowe

Wykonanie:

Kości przełamać i gotować w wodzie nieco poniżej temperatury wrzenia przez 18 godzin. Jeżeli to koniecznie można dolewać wody. Można dodać warzywa korzeniowe. Lekko kwaśne warzywa jak np. marchew, seler, dynia, buraki pomogą w ekstrakcji minerałów i innych składników odżywczych z kości do wywaru. Tak samo zadziała łyżka octu jabłkowego lub łyżka soku z cytryny. Po ugotowaniu należy usunąć składniki i spożywać sam bulion.


Chcesz być na bieżąco ze zdrowymi inspiracjami - polub nas na Facebooku 🙂

  • Marta Bral

    Oj ostatnio walczymy z odpornością także na pewno wykorzystamy Twoje przepisy! – dziękujemy za inspiracje.

    • Naturi Naturalnie

      Wyjdą Wam z pewnością na zdrowie 😉 To życzę smacznego i…zdrówka!

      • Marta Bral

        dziękujemy bardzo 🙂